София е водещият град в България по средногодишни доходи на лице от домакинството през 2016 година. Средните доходи на човек са над 6540 лева , какъвто показател няма нито един друг областен град у нас. Единствено Перник се доближава до този резултат, показват нови данни на Института за пазарна икономика.

Не обаче така стоят нещата 15 години назад. През 2001 година картата на доходите в България изглежда по съвсем различен начин. Лидери по доходи са 6 области извън столицата - Враца, Русе, Габрово, Пазарджик, Смолян, Хасково. Средният доход на член на домакинство в тях е бил между 1740 и 1890 лева - най-високото ниво за периода.

Снимка 305212

Доходите на софиянци към него момент се нареждат в долната графа - между 1580 и 1740 лева на човек. Това ниво тогава поддържат и областите Варна, Шумен, Сливен, Видин, Благоевград и Перник.

Сегашните бързоразвиващи се региони Пловдив и Стара Загора са сред най-бедните тогава - с доходи до 1420 лева на човек. На същото ниво са и Ловеч, Велико Търново, Добрич и Монтана.

Бургас, Ямбол, Кърджали, Плевен, София-област, Кюстендил, Силистра и Разград пък са с нива на доходите, които им отреждат средно ниво в класацията. На дъното е Търговище, където доходите през 2001 година не минават 1260 лева на член на домакинството.

Каква е ситуацията 15 години по-късно?

Снимка 305213

Картинката напълно се променя. За този период доходите в столицата нарастват с 4.36 пъти, което е най-високият ръст в страната. Следват ги тези в София-област и Стара Загора - и двете с над 4 пъти скок.

Резултатът: София става абсолютен лидер по средногодишни доходи на лице от домакинството, а зад нея застават нови подгласници - сред тях например Стара Загора, която силно дръпва за периода.

Прави впечатление обаче, че градовете на дъното на класацията стават повече. Търговище си е все там, но до него застават места като Видин, Монтана, Силистра, Разград, Ловеч, Сливен, Пазарджик и Кърджали.

Дори и с неикономическо око лесно може да се забележи разликата в двете карти - докато на тази от 2001 година показва по-равномерно разпределение на доходите, то на тази от 2016 ясно се вижда къде се печели най-добре - в София.

Снимка 305214