Не всички авиокомпании страдат от пандемията от коронавируса. Товарните превозвачи печелят от нуждата от бързо транспортиране на медицински консумативи и други стоки, пише CNBC.

След като търсенето на самолетни билети спадна, заради Covid-19, който се разпространи по целия свят, авиокомпаниите са заземили около две трети от световния флот от около 26 000 самолета до средата на април, според американската авиационна консултантска компания Ascend by Cirium.

Обемите на въздушния товарен превоз в световен мащаб са спаднали с над 15% през март спрямо година по-рано, а капацитетът е спаднал с 23%, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт.

Някои товарни превозвачи обаче усещат ползите. Atlas Air Worldwide Holdings заяви, че през първото тримесечие печалбата се е покачила с 23,4 милиона долара от близо 30 милиона долара загуба за същия период преди година. През второто тримесечие ръководителите отчетоха силно търсене. Акциите на товарната авиокомпания, която лети за Amazon и други, се покачиха с 8.6% и с 50% през второто тримесечие.

Компанията съобщи, че очаква нетният доход през второто тримесечие да нарасне с 50%, спрямо първото тримесечие. Освен това тя обяви споразумение с пилотите си за 10% увеличение на заплатите след продължителна битка с профсъюза.

Air Transport Services Group, друга компания обслужваща Amazon, отчете почти 12% увеличение на приходите през първото тримесечие спрямо година по-рано. ATSG отчете нетен доход от 133,7 милиона долара за първото тримесечие, в сравнение с 22,6 милиона долара през първите три месеца на 2019 г., съобщава FactSet. Акциите й също се покачват.

Резултатите са в ярък контраст с четирите най-големи американски пътнически авиокомпании, които миналия месец отчетоха първите си тримесечни загуби от години, след като търсенето на самолетни билети в САЩ спадна с над 90%.

Акциите на United са намалели с 28% от края на март, Delta е с 24%, Southwest бележи спад с 28%, а American е с 22% надолу.

Тези авиокомпании обаче преориентираха да извършват само товарни полети, изправени пред недостиг на пътници. Например American, започна да извършва доставки на медицински стоки, през март.