Русия прогнозира печалба от 1 трилион рубли или 15,7 милиарда долара от плана си за приватизация на държавни дружества до 2019 година. Това обяви министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев в интервю за Reuters.

Като част от стратегията за раздържавяване на компаниите през октомври енергийният гигант "Роснефт" купи половината от акциите на петролния производител "Башнефт" за 329,69 милиарда рубли или за 5,30 милиарда долара.

Планът за приватизация предвижда още част от държавния дял в самата "Роснефт" да бъде продадена. Преди време стана ясно, че интерес към активите има от страна на Китай.

Как Путин спаси "Роснефт" и какво получи в замяна?

Как Путин спаси "Роснефт" и какво получи в замяна?

Енергийният гигант върна услугата на Кремъл

В списъка с държавните предприятия влизат още компанията за транспорт на петрол "Транснефт", авиопревозвачът "Аерофлот", както и "Совкомфлот".

По думите на Улюкаев Кремъл обмисля и възможността за продажба на дела си в руските държавни железници.

В интервюто министърът потвърждава плана "Роснефт" да изкупи обратно своя дял от 19,5% от холдинговата компания "Роснефтгаз". Той посочва, че по този начин по този начин да бъдат налети пари в бюджета през тази година, а след това активите да бъдат продадени на инвеститори.

Експерт: Русия не е готова за мащабна приватизация

Експерт: Русия не е готова за мащабна приватизация

Кремъл иска да продава само малки дялове, смята анализатор