Германия трябва да повиши минималната заплата до €9,19 на час през следващата година и до €9,35 през 2020 г., препоръча местна комисия, отваряйки път към възможно повишаване на частното потребление в най-голямата европейска икономика.

Правителството на канцлера Ангела Меркел, което въведе минималната заплата на национално ниво от €8,50 за над три милиона работници през 2015 г., се очаква да приеме предложението. През 2017 г. минималното възнаграждение бе повишено до сегашните €8,84 на час.

Възможно е увеличението на повиши потреблението на домакинствата в момент, в който протекционистките политики на президента на САЩ Доналд Тръмп заплашват ръста на износа на Германия.

Международният валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие призоваха Германия да повиши заплатите и да инвеситра повече, за да повиши вътрешното търсене, както и да намали сегашния огромен излишък.

Комисията базира предложението си по сложна формула, която частично отразява и повишение от 4,8 процента на средната заплата през последните две години.