Хората трупат повече пари в брой в условията на пандемията, показва проучване, което развенчава представата, за ускореното преминаване от кеш към електронна търговия заради страх от заразяване, предава Bloomberg.

Според някои анализатори твърдението, че напълно безкасовите разплащания ще помогнат на световната икономика да стане по-ефективна не е вярно. Спирането на използването на пари в брой може да окаже негативен ефект върху хората без достъп до банковата система.

Развитите икономики по-лесно се приспособяват към плащането по електронен път. По време на блокировките бяха доста стимулирани онлайн продажбите, а много физически магазини са приемали само картови плащания.

Проучването показва значително увеличаване на банкнотите в обръщение в страни като САЩ, Канада, Италия, Испания, Германия, Франция, Австралия, Бразилия и Русия.

"Блокирането на икономиката и засиленото влияние на онлайн търговията в момента, намаляват традиционната функция на банкнотите като средство за размяна, но изглежда, че това се компенсира от паническо заделяне на пари в брой", пишат бившия централен банкер в Английската централна банка Чарлз Гудхарт и съавторът на доклада Джонатан Ашърт в изследване.Паричните средства в обръщение всъщност нарастват значително, според тях.

Инвеститорите държат рекордно количество кеш

Инвеститорите държат рекордно количество кеш

Тези данни са още един объркващ сигнал за състоянието на пазарите

Данните оспорват мнението бившия икономически съветник на американския президент Доналд Тръмп Гари Кон, че вирусът ускорява изчезването на парите в брой.

В свой анализ от април HSBC Holdings посочва, че оттеглянето от кеша е "ускоряване на вече продължаваща тенденция". Употребата на кеш от години намалява вследствие на разпространението на кредитните карти, електронни портфейли и т.н.

По данни на Австралийската централна банка тегленията от банкомати са намалели с 30% през април в сравнение с предходния месец.

Но електронните транзакции не се увеличават за сметка на кеша според Банката за международни разплащания. "Натрупването на парични средства в брой е нараснало в някои икономики, дори когато този тип разплащания са намалели на ежедневна база", казват от банката.

Коронавирусът ли ще е последният пирон в ковчега на кеша?

Коронавирусът ли ще е последният пирон в ковчега на кеша?

Вирусът кара много потребители, дори и в Германия, да преосмислят как плащат