Инвеститорите държат рекордно количество кеш.

Изправени пред най-тежката икономическа несигурност от десетилетия и главозамайващи движения на фондовите пазари, редица инвеститори се впуснаха в паричните фондове. Активите в тях набъбват до $4,6 трлн., най-високото ниво в историята, сочат данни на Refinitiv Lipper, цитирани от The Wall Street Journal.

Активите в парични фондове (инвестиращи в краткосрочни и ликвидни инструменти, като облигации и кешови еквиваленти) са един, но не и единственият метод, по който можем да проследим колко кеш държат инвеститорите. Други, като банковите депозити, също са на рекордно високи нива.

Анализатори сочат, че бягството от високорискови активи се дължи на пандемията. От друга страна, еднократната помощ от американското правителство за гражданите също допринася.

Тези данни са още един объркващ сигнал за състоянието на пазарите. Редица инвеститори не могат да дадат обяснение защо най-тежкият икономически спад в САЩ от 30-те години на миналия век донесе впечатляващо рали на основните американски индекси, които се покачиха с над 35% от дъната през март.

Не може да бъде постигнато и съгласие какво означават планините от кеш за пазарите. Редица инвеститори, нервни заради икономически срив, се питат дали акциите не поскъпнаха твърде много и твърде бързо, и избраха сигурността на кеша пред инвестициите на пазара. Други държат ликвидни средства, готови да инвестират, когато видят подходяща възможност.

Несигурността и притесненията излязоха наяве миналия четвъртък, когато S&P 500 се срина с 5,9% - най-големият спад от март. Въпреки това индексът се покачи с над 35% от март и е на само 2,5% от нивата началото на годината.

И въпреки покачването, инвестициите са сред най-ниските нива от десетилетие, според данни от Deutsche Bank. Нови индивидуални инвеститори започнаха да купуват, но големите институционални инвеститори тепърва навлизат отново.

През тази година инвестициите в парични фондове нараснаха с около $1 трлн., достигайки $4,6 трлн. За сравнение, върхът от предходната криза бе около $3,8 трлн.

САЩ навлезе в рецесия през февруари т.г., слагайки край на рекордната 128-месечна експанзия. В същото време S&P 500 се търгува при 21,7 пъти очакваната печалба - ниво, невиждано от дотком балона от началото на хилядолетието. Някои инвеститори са особено скептични относно последното рали, а хеджфондовете натрупаха най-мечата позиция спрямо фючърсите на S&P 500 от 2016 г. насам. Това означава, че те залагат за нов спад на пазарите.

Готови ли са пазарите за инфлация?

Инвеститорите са уверени, че инфлацията ще остане умерена, въпреки че централните банки и правителствата вече наляха рекордно количество пари в икономиката. Те смятат, че ще се повтори сценарият от 2009 г., когато лесните пари не покачиха цените.

Но политиката се промени значително през последното десетилетие, и , особено в Европа, правителствата намериха нови начини да печатат пари без помощта на централните банки. Така нова инфлационна ера може да се задава - и ако това е така, пазарите не са готови.

Да, облигациите и златото поскъпнаха тази година. Но очакванията на облигационните пазари за инфлация показват повишаване от едва 1,5% през следващите 30 години и под 1% за следващите пет.