Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева внася предложение за увеличение на резервите на МВФ за извънредни ситуации с $650 млд. до месец юни, съобщава Reuters.

Според Георгиева перспективите за възстановяване от предизвиканото от Covid-19 икономическо забавяне са несигурни и неравномерни, а на най-голям риск от по-нисък растеж са изложени някои нововъзникващи икономики, както и почти всички страни с ниски доходи.

Подкрепа без дългова тежест

Шефът на МВФ коментира, че новото отпускане на специални права на тираж (паричната единица на Международния валутен фонд) би осигурило значителна пряка подкрепа за ликвидността на дадени държави и то без да увеличава дълговата им тежест. Това от своя страна ще освободи ресурси за страните, членуващи вэв Фонда за борбата с пандемията от коронавирус, за подкрепа на ваксинационни програми и за други спешни мерки.

Добрата новина

Кристалина Георгиева изказва оптимистична икономическа прогноза. Според директора на МВФ глобалната икономика е в началото на своето възстановяване. Преди това обаче е нужно политиците да направят необходимите структурни промени за справяне с икономическите щети в резултат на пандемията.