Огромните последици върху руската икономика ще дойдат в средносрочен план. Това коментира пред CNN ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Според нейната прогноза руската икономика ще се свие със 7 процента.

Георгиева уточни, че ръководеният от нея МВФ е взел под внимание пренасочването на продажбите на руски нефт към Индия и Китай, след като европейският пазар е затворен за тях заради войната в Украйна.

Снимка 605350

Източник: IMF

Според шефът на Международния валутен фонд Руската федерация вече страда от липса на достатъчно работна ръка, защото много от кадрите ѝ са емигрирали.

На този фон прекъснатият достъп до технологии вече дава отражение върху руската икономика, а и широкият пакет от санкции върху енергийния сектор оказва влияние.

Кристалина Георгиева с икономическа прогноза за 2023 година

Кристалина Георгиева с икономическа прогноза за 2023 година

Какво предстои?

На 6 март руското правителство докладва за бюджетен дефицит в размер на $34 милиарда за януари и февруари тази година. Сравнено със същия период на 2022 година, тогава Москва е работила с бюджетен излишък от $5,5 милиарда.

На годишна база приходите от продажба на природен газ и петрол са спаднали с 46 %, показват официалните данни на Русия.

Кристалина Георгиева е категорична, че продължаващата война в Украйна в крайна сметка "ще е опустошителна за руската икономика".

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Икономически страната e все по-изолирана от западния свят