Румъния и Сърбия подписаха споразумение за свързване на магистралата Тимишоара-Моравита с високоскоростния път Белград-Ватин, съобщи румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну.

"Споразумението е изключително важно за установяване на ясна връзка в граничната зона на високоскоростната инфраструктура на двете държави. Магистралата Тимишоара - Моравита, А9, ще осигури много важна връзка между Западна Румъния и Сърбия, но също така и между пътните мрежи на Западните Балкани и на Южна Европа", каза министърът на транспорта Гриндяну.

За 6 години Румъния договори 49 изтребителя F-16

За 6 години Румъния договори 49 изтребителя F-16

Румъния планира да похарчи общо €9,8 милиарда до 2026 г. за повишаване на отбранителните си способности

Магистралата Тимишоара-Моравита е включена в Общия транспортен генерален план на Румъния и в Инвестиционния план за развитие на транспортната инфраструктура за 2020-2030 г. Автомагистралата ще бъде с дължина 73 км и изграждането й ще се финансира със средства от ЕС. Предпроектното проучване ще бъде завършено през есента, след което ще последва търг.

Сръбският министър на транспорта Томислав Момирович каза, че страната му също ще разчита на средства от ЕС за изграждането на високоскоростния път Белград-Ватин.

След 60 години Тимишоара отново е пристанищен град

След 60 години Тимишоара отново е пристанищен град

115-километровият канал свързва четвъртият по големина град в Румъния с река Тиса, в Сърбия и по-нататък с Дунав

Цената на проучването за осъществимост се оценява на 10,8 милиона леи (2,2 милиона евро), според данни, публикувани на уебсайта на румънската компания за пътна инфраструктура CNAIR през септември 2020 г. Около 75% от сумата ще бъде покрита от Кохезионния фонд на ЕС.