Мерките на Великобритания за тестване срещу Covid-19 за чуждестранните посетители и британци, които искат да почиват в чужбина, доведоха до "опустошителни последици" в туристическата индустрия на Обединеното кралство това лято. Изоставането й от другите европейски държави изложи на риск хиляди работни места, пише CNN.

Това обяви британската туристическа асоциация. Две трети от нейните членове планират съкращения, след като подкрепата от страна на държавата за изплащане на заплатите приключи през този месец. Междувременно лондонското летище Хийтроу вече на е най-натовареното летище е Европа, както е през 2019 година преди пандемията.

"Правителството трябва да види щетите, които политиките нанасят на туристическата индустрия на Обединеното кралство, и въздействието, което ще окажат върху икономическото възстановяване", обяви изпълнителният директор на Travel Association Марк Танзер.

Въпреки че правителството показа една от най-успешните ваксинации на населението на страната в света, властите запазиха редица изисквания за пътуване за посетители и британци, желаещи да напуснат страната.

Пътуващите са длъжни да правят тестове за коронавирус преди заминаване и при завръщане в Англия, дори ако са напълно ваксинирани и пътуват от страни, които правителството счита за безопасни от коронавирус. Всеки, пристигащ от страна с висок риск, е длъжен да бъде в карантина 10 дни в хотел за своя сметка.

За сравнение, гражданите на ЕС, които са ваксинирани, имат възможност да пътуват в Европа, без да е необходимо да правят тестове в продължение на месеци, според туристическата асоциация. "Прекалено предпазливите изисквания на правителството за пътуване доведоха до това, че Обединеното кралство изостава от европейските страни по отношение на туризма", казват експерти.

Според Министерството на транспорта "основният приоритет" на правителството е опазването на общественото здраве.

"Признаваме, че трудностите пред които е изправен туристическият сектор са голямо предизвикателство и сме се ангажирали с 9,7 милиарда долара подкрепа до септември 2021 г.

Липсата на международни посетители в Обединеното кралство струва на икономиката 889 милиона долара на ден.