Минималната работна заплата в Чехия отново се увеличава. От 1 януари 2018 г. тя ще се повиши с 1200 крони до 12 200 крони (467 евро) на месец. Минималното заплащане на час пък ще нарасне до 73.2 крони (2.8 евро), съобщиха от чешкото правителство.

"Работата трябва да се плаща. Чешките служители заслужават достойно заплащане", каза премиерът Бохуслав Соботка.

Повишаването на минималното заплащане е един от основните приоритети на правителството. Според кабинета така ще служителите ще имат по-добър живот, което ще ги насърчи да работят, вместо да живеят на социални помощи.

Целта на управляващите социалдемократи е минимална заплата да бъде най-малко 40% от средната заплата в страната. С настоящото увеличение, тя ще достигне 40.5% от средната.

Над 100 хил. души (3% от работната сила) в Чехия получават минимална работна заплата, показват официалните данни.

Чешката икономика е в доста добра форма в последно време, наслаждавайки се на най-ниската безработица в ЕС (4.1%) и стабилен икономически растеж (4.5%) през второто тримесечие на 2017 г. Именно затова правителството разглежда увеличаването на заплатите като следващата логична стъпка, с която страната да се доближи до икономически по-развитите европейски държави.

Разликата в заплащането между западните страни от ЕС и Чехия отдавна е предмет на дискусии в чешкото общество. В Германия минималната ставка e в 8.84 евро на час, във Франция брутната минимална работна заплата на час е 9.76 евро, а във Великобритания - 7.20 паунда за час.

Социалдемократите обещаха средната месечна заплата в Чехия да бъде увеличена до 40 хил. чешки крони (1520 евро) до 2022 г. През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна заплата в страната достига 27 889 крони (1068 евро).

Управляващите обявиха намеренията си да повишат минималната заплата до 16 хил. крони (621 евро), да намалят данъците на физическите лица и малките и средни фирми, да въведат прогресивно облагане на мястото на сегашния плосък данък и да увеличат с над 1/3 помощите за деца.