Европейските автомобилни производители могат да видят значително по-ниски приходи в резултат на натиска от страна на американския президент Доналд Тръмп за новите мита върху вноса.

"Новите тарифи върху колите от Европейския съюз може да имат значително въздействие. Щатите са най-големият пазар за тях. Това може да означава, че приходите за 2019 година на тези компании могат да спаднат с между 7 и 10%", смята главният икономист на Tressis Gestion Даниел Лекал, цитиран от CNBC.

ЕС е най-големият износител на коли в света, докато САЩ са вносител номер 1 в глобален мащаб. Според данните на европейската статистическа служба Евростат Щатите са внесли автомобили за 254 милиарда евро или 296 милиарда долара през 2016 година, докато импортът на Европа възлиза на едва 77 милиарда долара.

За да бъде ограничен търговския дефицит на САЩ, Тръмп обяви, че ще бъдат въведени нови по-строги условия за внос на европейски автомобили.

ЕС е най-големият износител на автомобили в света

ЕС е най-големият износител на автомобили в света

Съюзът внася повече коли от Турция, отколкото от Япония

"Довършихме проучванията около тарифите за ЕС, тъй като съюзът отдавна се възползваше от САЩ. В крайна сметка всичко ще бъде изравнено и това няма да отнеме много време", коментира Тръмп в публикация в Twitter.

Според анализаторите най-голям удар от новите мита ще понесе Германия. "Германските автомобилни производители вече не прогнозират нарастване на износа си. Смятаме, че икономическото отражение върху брутния вътрешен продукт на най-голямата европейска икономика може да бъде до ниво от 0,2 за 2019 година и около 0,1% за ЕС", коментира главният икономист на UBS за Еврозоната Рикардо Гарсия.

Трите най-изнасяни и внасяни от Германия стоки

Трите най-изнасяни и внасяни от Германия стоки

Интересно е, че две от тях се повтарят

Причината Германия да е най-засегната е лесно обяснима. Страната отговаря за 55% от общия износ на коли за ЕС през 2017 година и е износител номер 1 на возила в световен мащаб.

По-ниските печалби не са само негативни за компаниите от индустрията, но и за техните инвеститори. Също така потенциалните инвестиции на производителите от сектора също вероятно ще бъдат ограничени заради по-ниските приходи.