Цената на електроенергията в Европа ще остане висока в средносрочен план, сочи прогноза на Moody's. Причината са проблемите в ядрените централи на Франция, ниските нива на реките заради сушата и рискът от газови досавки, съобщава Reuters.

"Очакваме рекордните цени на електроенергията да се запазят, дори и на фона на намаленото потребление от индустрията, което се наблюдава през тази и се очаква да продължи през следващата година. Бизнесът в много страни започна да свива активността си именно заради високите енергийни цени и мерките за спестяване", посочват експертите.

Топлото време през лятото ограничи производството от водните електроцентрали и повиши търсенето на гъвкавите газови турбини, които в момента се конкурират с въглищните мощности по отношение на ценатана произведената продукция.

Германия ще похарчи €83 милиарда за субсидии за газ и електроенергия през следващата години

Най-голямата икономика в Европа подготвя €83,3 милиарда за субсидии за газ и електроенергия през 2023 година

Мерките трябва да влязат в сила през март

На 15 ноември цената на електроенергията в Германия достигна до 329 евро за мегаватчас, сочат данните на Refinitiv Eikon. Това е съществено намаление спрямо рекордите през август от над 1000 евро за мегаватчас, но е и четири пъти над нивото от миналата година - 87 евро за мегаватчас.

Заради проблемите с ядрените си централи Франция се превърна в нетен вносител на електроенергия, след като 20 години беше основен износител в Европа. Това положение вероятно ще се задържи и през 2023 г. Заради ограничените доставки на природен газ под натиск е целият европейски енергиен пазар.

Именно Германия и Франция отговарят за около две трети от енергийното потребление на общия пазар в Западна Европа.

Moody's понижи перспективата за рейтинга на банките на 6 европейски страни

Moody's понижи перспективата за рейтинга на банките на 6 европейски страни

Между тях са Германия и Италия