Комбинацията от политически и геополитически рискове ограничава потребителските разходи, притиска търсенето и икономическия растеж. Това от своя страна може да изпрати глобалната икономика по-близо до рецесията, твърдят от Morgan Stanley.

Анализаторите от финансовата компания посочват като проблеми наближаващия референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и потенциалната възможност Доналд Тръмп да стане следващият президент на САЩ. В допълнение е и импийчмънта на бразилския държавен глава Дилма Русеф.

Заедно с това от Morgan Stanley коментират, че Континентална Европа е заплашена от терористични атаки и от последствията от бежанската криза.

Според експертите всички тези фактори и цялата несигурност са понижили потребителското доверие и потребителските разходи в развитите държави. Това от своя страна ще удари върху растежа в глобален мащаб.

“Световната икономика, отчитаща все още слабо развитие, продължава да бъде податлива на редица политически и геополитически рискове”, коментират анализаторите.