Всички участници на световния енергиен пазар трябва да действат заедно, за да се справят с последиците от пандемията върху търсенето на петрол, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак на среща на енергийните министри на Г-20, пише Oilprice.

"Задачата ни, като лидери в енергийната индустрия, е да покажем издръжливост и солидарност пред подобни предизвикателства", заяви той.

Новак отбеляза, че пандемията е унищожила една десета от търсенето на петрол тази година, принуждавайки енергийните компании да намалят разходите за производство с 25-30%. Търсенето на гориво се е сринало с 28-30% на фона на резкия спад в пътуванията, а възстановяването ще бъде бавно по думите на Новак.

"Очевидно е, че структурата на енергийния сектор ще бъде трансформирана както от гледна точка на търсенето, така и от гледна точка на предлагането. Възстановяването няма да бъде бързо и ще отнеме доста време, за да се достигне нивата преди кризата", каза руският висш служител в енергетиката.

"Русия пое безпрецедентни действия за балансиране на енергийния пазар, като отговорен участник в него. Правим всичко възможно, за да предотвратим колапс на енергийния пазар и, следователно, в световната икономика", добави той.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че според него запасите от петрол на ОИСР ще паднат под средното ниво за пет години през второто тримесечие на следващата година. През настоящото тримесечие запасите на ОИСР ще останат доста над средното за пет години, но след това започват да намаляват през последното тримесечие на годината и продължават да намаляват през първите три месеца на 2021 г.