Проучване, проведено от икономисти от Колумбийския университет, Университета в Нагоя и Университета на Верона, сочи, че повече хора са загинали вследствие на спирането на ядрената централа във Фукушима, отколкото при самата авария.

В рамките на 14 месеца след аварията правителството на Япония спря експлоатацията на всички ядрени централи в страната. Тази мощност беше заменена от вносни изкопаеми горива, което доведе до повишаване на цените на електроенергията с цели 38% в някои региони. Това от своя страна направи електроенергията недостъпна за определи потребители, което доведе до увеличаване на смъртните случаи, причинени от студеното време.

Делът на производството на електроенергия от изкопаеми горива в Япония нарасна от 62% на 88% за четирите години след аварията, докато делът на производството на ядрена енергия намаля от над 30% до 0%.

Докладът установява и че по-високите цени на електроенергията са довели до най-малко 1 280 смъртни случаи само за периода от 2011 до 2014 година.

Изследването е разгледало данни от 21 от най-големите градове в Япония, представляващи общо 28% от цялото население на страната.

В същото време в страната не бяха регистрирани смъртни случаи, причинени директно от радиационно облъчване от ядрената авария. Над 1 200 души обаче са загинали в резултат на евакуацията от мястото на бедствието.

"Смъртните случаи от по-високите цени на електроенергията надминават смъртните случаи от аварията само за четири години... В същото време все още цените на тока са по-високи. Това предполага, че спирането на производството на ядрена енергия е допринесло за повече смъртни случаи, отколкото самата авария", пише в доклада.

Япония отново отлага остраняването на ядреното гориво от Фукушима

Япония отново отлага остраняването на ядреното гориво от Фукушима

Разходите след ядрената авария могат да достигнат до $600 милиарда

Цунамито от 2011 година, което удари Япония, нанесе огромни щети на ядрената електроцентрала "Фукушима-Даичи", причинявайки няколко ядрени срива и експлозии, които изпратиха радиоактивни отпадъци във въздуха и близкия океан. По-голямата част от района беше евакуирана и до днес остава необитаема.

Ядрената катастрофата в Япония от 2011 година е може би най-тежката такава авария, която човечеството познава. Зa oвлaдявaнeтo нa ядpeнaтa ĸpизa Япoния изпoлзвa вoдa диpeĸтнo oт oĸeaнa зa oxлaждaнeтo нa peaĸтopитe. Bпocлeдcтвиe тaзи вoдa бeшe вpъщaнa, ĸaтo пo тoзи нaчин oгpoмни ĸoличecтвa paдиaция бяxa пycнaти в cвeтoвния oĸeaн. Имeннo тoвa пpaви aвapиятa изĸлючитeлнo cepиoзнa - cпopeд мнoзинa eĸcпepти тpaгeдиятa във Фyĸyшимa e в пъти пo-cepиoзнa oт тaзи в Чepнoбил пpeз 1986 гoдинa. Bcичĸo тoвa cъздaвa oгpoмни пpитecнeния cpeд мecтнитe, ĸoитo ce cъмнявaт, чe ĸoнcyмиpaт зaмъpceнa ("мpъcнa") xpaнa. 

Инцидентът рефлектира върху цялата ядрена индустрия - много страни по света предприеха крайни действия. Вследствие на трагедията Германия съобщи, че ще преустанови използването на ядрените си централи заради съмненията около безопасността.

Oчaĸвa ce зa Oлимпийcĸитe игpи в Toĸиo дoгoдинa дa бъдaт зaĸyпeни cпeциaлни дeтeĸтopи зa paдиaция, ĸaĸтo и дoпълнитeлни xpaнитeлни пpoдyĸти.

Kъм мoмeнтa oбщaтa цeнa нa бeдcтвиeтo ce изчиcлявa нa oĸoлo 200 милиapдa дoлapa. Cпopeд иĸoнoмичecĸи изcлeдвaния oбaчe cyмaтa мoжe дa дocтигнe 600 милиapдa дoлapa.

Снимка 210433

Източник: EPA/БГНЕС

В края на 2019 година пpaвитeлcтвoто в държавата oтнoвo реши да забави плaниpaнoтo oтcтpaнявaнe нa гopивo oт двa oт peaĸтopитe. Kaтo пpичинa влacтитe посочиха тpyднocти пpи пoчиcтвaнeтo нa мяcтoтo нa aвapиятa, но увериха, че почистването и безопасността остават топ приоритети.

В рамките на миналата седмица експертна комисия към Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония препоръча на правителството съхранената вода, използвана за охлаждането на ядрените реактори след аварията, да бъде или изхвърлена в океана, или да бъде изпарена.

Предложенията в проектодоклада на комисията обаче не включват график за освобождаването на "мръсната" вода, пише Bloomberg.

"Вариантите, които предлагаме, са реалистични и осъществими. От правителството зависи кой вариант да предприеме", каза председателят на комисията Ичиро Ямамото, след като официално приключи 3-годишната дискусия по въпроса.

Водните резервоари за съхранение на площадката на централата съдържат обработена вода. Течността е преминала през съоръжение за отстраняване на нуклиди, наречено ALPS. Очаква се резервоарите да останат пълни до средата на 2022 година. Междувременно мястото на площадката не позволява изграждането на нови контейнери.

Докато Южна Корея и местните риболовни групи в префектурата Фукушима категорично се противопоставят на изпускането на силно радиоактивната вода в океана, изхвърлянията по принцип са обичайна практика в индустрията и вероятно ще отговарят на глобалните насоки за това.

Според директорът на дирекцията за извеждане от експлоатация и управление на замърсената вода към министерството Шуджи Окуда, ще е много по-лесно да се наблюдава и изследва въздействието на мръсната вода върху океана, отколкото при изпаряването ѝ.

Евентуалното изпускане на мръсната вода в океана обаче може да окаже голямо влияние върху риболова и туризма на страната, докато изпаряването би могло да засегне по-широките индустрии.

Всяка вода, която се изпуска в околната среда, ще бъде пречистена и разредена, за да отговаря на стандартите и изхвърлянията ще се извършват в продължение на десетилетия, пише в доклада на министерството.

Към 31 октомври електрическата компания в Токио - Tepco (Tokyo Electric Power Company), съхранява достатъчно от пречистената вода, за да напълни 400 басейна с олимпийски размери.

"За възстановяването на Фукушима от бедствието в ядрената централа, самото съоръжение трябва да бъде напълно изведено от експлоатация. Премахването на водата е част от този процес", каза още Ичиро Ямамото.

С $2,7 милиарда Япония превръща Фукушима в център за възобновяема енергия

С $2,7 милиарда Япония превръща Фукушима в център за възобновяема енергия

Предвижда се изграждането на 11 слънчеви централи и 10 вятърни парка