Японското правителство отново забавя планираното отстраняване на гориво от два от реакторите в ядрената централа Фукушима. Като причина властите изтъкват трудности при почистването на мястото на аварията от 2011 година.

Япония планира напълно да изведе от експлоатация електроцентралата Фукушима, след като преди 8 години там възникна може би най-тежката ядрена авария, която човечеството познава.

Премахването на горивните пръти и отпадъци, както и замърсената вода са сред основните предизвикателства пред японците в намеренията им да почистят площадка на централата, пише Reuters.

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Какво е бъдещето на ядрената енергетика?

Въпреки че планът за извеждане от експлоатация остава непроменен, правителството заяви днес, че сега има за цел да започне премахването на ядреното гориво от втория реактор между 2024 и 2026 година. Горивото от първия реактор на ЯЕЦ-а ще бъде отстранено между 2027 и 2028 година.

Преди новината днес планът на Япония беше ядреното гориво да бъде премахнато до 2023 година.

До 2031 година е предвидено да се премахне горивото от всички 6 реактора на централата.

Някои експерти казват, че 40-годишният план за извеждане от експлоатация на централата е твърде оптимистичен. Според други пък Япония може да се окаже притисната да приложи подход, подобен на този в Чернобил - да чака, докато радиоактивността естествено избледнее.

Катастрофата във Фукушима доведе до спирането на всички 54 ядрени реактора в страната, които към 2011 година осигуряваха почти една трета от електроенергията в Япония.

От тази година някои реактори започнаха да се рестартират, но опасенията за ядрената безопасност продължават да съществуват.

$188 милиарда струва ядрената авария във Фукушима

$188 милиарда струва ядрената авария във Фукушима

Правителството удвои оценката на щетите

За овладяването на ядрената криза от 2011 година Япония използва вода директно от океана за охлаждането на реакторите. Впоследствие тази вода беше връщана, като по този начин огромни количества радиация бяха пуснати в световния океан. Именно това прави аварията изключително сериозна - според мнозина експерти трагедията във Фукушима е в пъти по-сериозна от тази в Чернобил през 1986 година.

Всичко това създава огромни притеснения сред местните, които се съмняват, че консумират замърсена ("мръсна") храна. Очаква се за Олимпийските игри в Токио догодина да бъдат закупени специални детектори за радиация, както и допълнителни хранителни продукти.

Към момента общата цена на бедствието се изчислява на около 200 милиарда долара. Според икономически изследвания обаче сумата може да достигне 600 милиарда долара. 

С $2,7 милиарда Япония превръща Фукушима в център за възобновяема енергия

С $2,7 милиарда Япония превръща Фукушима в център за възобновяема енергия

Предвижда се изграждането на 11 слънчеви централи и 10 вятърни парка