Последната прогноза на Международния валутен фонд е, че икономиката на Албания ще се свие със 7,5% за цялата 2020 г. Това е значително по-негативна прогноза в сравнение с предишната, според която стопанството на страната щеше да се свие с 5%.

Причината не е единствено мерките, които тя предприе срещу коронавируса. Албания беше ударена от земетресение с магнитуд от 6,4 по Рихтер, което нанесе огромни щети, най-вече в северния град Мамурас, който се намираше само на 12 км от епицентъра на труса.

Най-големият производител на ВЕИ енергия в Европа изгражда плаваща соларна централа в Албания

Най-големият производител на ВЕИ енергия в Европа изгражда плаваща соларна централа в Албания

Централата започва да се строи в края на юни и ще струва 2 милиона евро

За разлика от много други очаквания, в случая на Албания не се очаква стопанството да се изстреля скоростно през 2021 г., а да се покачва постепенно. Дотогава обаче щетите от земетресението вероятно няма да са възстановени.

Прогнозата на МВФ показва още, че бюджетният дефицит на страната през тази година ще достигне 7% от БВП, а съотношението дълг към БВП ще достигне 80%. Така то ще нарасне значително повече, отколкото се покачи след Голямата рецесия, когато пиковата му стойност беше 72,6% през 2015 г.

Графика: Съотношение дълг към БВП на Албания

От институцията изтъкнаха също, че увеличаващите се разходи на правителството трябва да бъдат посрещнати с реформа на данъчната система, която подпомага растежа на икономиката и която носи повече приходи в хазната. Въпреки че не го казват в прав текст, това вероятно означава връщане на плоския данък.

От шест години в Албания беше въведено прогресивно данъчно облагане с необлагаем минимум от 30 хил. лека годишно, 13% от 30 до 150 хил. лека и 23% над 150 хил. лека.

ЕБВР дава €60 милиона заем на Албания за подпомагане на туризма

ЕБВР дава €60 милиона заем на Албания за подпомагане на туризма

Със средствата ще се финансират и проекти за подобряване на транспортната инфраструктура в страната