Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля да отпусне държавен заем на Албания в размер до 60 милиона евро. Стимулът е за финансиране на програма за инфраструктурни проекти, подпомагащи туризма в балканската страна, пише SeeNews.

Най-големи бенефициенти по програмата ще бъдат проекти в градовете Берат, Корча, Фиер и Шкодра. Очаква се също така заемът да финансира още общи подпроекти за общинска и транспортна инфраструктура в цялата страна, информират в съобщение от ЕБВР.

"Програмата има за цел да се справи с проблемите, затрудняващи туристическия сектор в Албания чрез инвестиции както в инфраструктура, така и в свързаните с туризма бизнеси", пише в съобщението на кредитора. Стимулът има за цел и да помогне на Албания да постигне целта на националната стратегия за развитие и инвестиции за подобряване на конкурентоспособността и икономическия растеж на страната чрез високо качество и устойчивост туризъм.

Косово, Албания и Молдова са най-бързо развиващите се икономики в  Източна Европа

Най-бързо развиващите се икономики в балканския регион

Авторитаризмът и намесата на държавата в независимите институции все още са във възход в региона

Заемът ще съфинансира програмата за безвъзмездна помощ на ЕС в размер на 40 милиона евро, която ще бъде предоставена чрез инструментите за предприсъединителна помощ.

Финансовата институция има за цел със заема също така да се подпомогне създаването на "съвет за умения в сектора", който да ръководи образователната политика в сферата на туризма и хотелиерството.

"Очакваният резултат е да се създаде платформа за ангажиране на кадри в политиката за туризъм и хотелиерство", пише още кредиторът.

Очаква се въпросният туристически съвет да започне да функционира през първото тримесечие на следващата година за приблизителен период от една година.

Албанското чудо

Албанското чудо

Преди пет години страната бе в зловеща ситуация, а днес е пример за подражание