Загубата на работни места в развитите страни се дължи на автоматизацията, а не на пазарна конкуренция от Китай. Това пише South China Morning Post , позовавайки се на ново проучване на Международния валутен фонд (МВФ), публикувано в сряда.

Увеличаването на конкуренцията на външните пазари, свързано с повишената производителност на труда в Китай, не оказва съществено влияние върху безработицата в регионите, пише в изследването."Единствено технологичните шокове, като правило, имат дългосрочни последици, като по-голям растеж на безработицата се наблюдава в уязвимите, изоставащи региони", посочват авторите на доклада.

Проучването подкопава основния аргумент, изказан от президента на САЩ Доналд Тръмп в продължаващата търговска война с Пекин, че Китай краде американските технологии и работни места, изтъква изданието. Въпреки че американският президент не е споменат в изследването, материалът на МВФ посочва като погрешен аргумента, че пазарната конкуренция е намалила и преместила работните места от изоставащите региони, тъй като вносът от Китай може да доведе само до загуба на работни места в близко бъдеще и този ефект "бързо отслабва".

Въздействието на технологиите е доста по-силно и изследователите го определят като основен фактор за растежа на безработицата и неравенствата в изоставащите региони на развитите държави. Натискът на автоматизацията, намаляване на разходите за машини и оборудване, води до по-устойчиво увеличение на безработицата и намаляване на участието на работната сила в производствените процеси в изоставащите региони в сравнение с по-слабо уязвимите региони.

Забавянето на икономиката на Китай увеличава безработицата

Забавянето на икономиката на Китай увеличава безработицата

На фона на забавяне на световното търсене и слабото вътрешно търсене, скокът на безработицата идва само дни след като премиерът Ли Кецян обяви стратегията "заетостта на първо място" като ключова за тази година

Според доклад на МВФ от преди няколко месеца, жените са изправени пред по-голяма заплаха от загуба на работа поради бурното развитие на технологиите, отколкото мъжете. През следващите две десетилетия до 26 милиона жени в големите икономики ще бъдат принудени да напуснат работата си поради развитието на технологиите. Това може да доведе до допълнително разширяване на разликата в заплащането между мъжете и жените. Жените средно изпълняват по-рутинни или кодифицирани задачи от мъжете във всички сектори и професии - задачи, които са по-податливи на автоматизация, твърдят авторите на доклада.

Разликите в това отношение са значително по-малка в Скандинавия, докато са едни от най-високите в Япония, Словакия, Сингапур и Естония. МВФ смята, че това вероятно отразява позицията на страните по пътя към автоматизация на процесите, а също така говори за дългогодишни стереотипи за ролята на половете.Докладът също така посочва, че по-възрастните, по-слабо образовани жени са изложени на най-голям риск да бъдат заменени от алгоритми и роботи. Посочва се, че през последните десетилетия все повече млади жени преминават от чиновнически и нискоквалифицирани професии към по-квалифицирана работа.