Икономическият спад на Китай се задълбочи през първите два месеца на годината, като причини рязко повишаване на безработицата и засили натиска върху правителството да предприеме още мерки за стимулиране.

Промишленото производство преживя най-лошата си година от 2009 г., продажбите на дребно нараснаха с най-бавния си темп от 2012 г. насам, а безработицата скочи до 5,3% през февруари от 4,9% през декември, което е най-високото ниво за последните две години. Добрите новини са, че инвестициите в дълготрайни активи се ускориха и инвестициите в недвижими имоти скочиха.

На фона на забавяне на световното търсене и слабото вътрешно търсене, скокът на безработицата идва само дни след като премиерът Ли Кецян обяви стратегията "заетостта на първо място" като ключова част от икономическата политика за следващата година. Това ще се отрази на изчисленията относно това дали и кога са необходими допълнителни стимулиращи мерки за укрепване на втората по големина икономика в света.

"Увеличаването на нивото на безработица показва нарастващ натиск от американско-китайската търговска война върху стабилността на работната сила в Китай", казва Томи Сие, икономист в Oversea-Chinese Banking в Сингапур. "Положително е, че търсенето изглежда все още e устойчиво за сега. Ускоряването на инвестициите в дълготрайни активи показва, че проактивната фискална политика на Китай дава ефекти. Има голям шанс растежът на инвестициите в дълготрайни активи да достигна пълния си потенциал.

Няма данни от януари, тъй като Националното статистическо бюро съчетава четения за първите два месеца на всяка година, за да изглади данните от празника на лунната Нова година, когато затварят фабриките и предприятията в цялата страна. Тази година празникът се отрази на целия месец февруари, а миналата година се ефектите се усещаха по-скоро през март, заявява говорител на бюрото на брифинг, след като данните бяха публикувани.

По време на провеждащите се ежегодни национални срещи в Пекин политиците обявиха, че няма да бъде разгърнат дългов инвестиционен бум, който да смекчи забавянето, а вместо това намаляването на данъците ще бъде основният фокус на стимулите. Обявените почти 2 трлн. юана намаления на данъците са безпрецедентни до сега и финансовият министър Лиу Кун заяви, че действителният размер може да бъде по-висок.

"Изпълнихме множество политики, включително намаляване на бюрокрацията и намаляване на данъците и таксите", казва Мао. "Надяваме се тенденцията за стабилизиране и подобряване на инвестициите да продължи."

Растежът ще остане под натиск през следващите месеци от забавяне на износа и слаби бизнес настроения, но през второто тримесечие ще се нормализират докато ефектите от стимулите започват да се проявяват, а търговското напрежение със САЩ спада, казва Луис Куис, главен икономист в Oxford Economics в Хонконг.

Данните показват признаци на стабилизация на търсенето на инвестициите и продажбите на дребно, но производството продължава да губи инерция. Отчетените стойности на търсенето ще се стабилизират през второто тримесечие, но може да останат слабости в производството. , казва Чан Шу и Дейвид Ку, икономист в Bloomberg Economics.

Инвестициите в недвижими имоти скочиха до ръст от 11,6%, най-високият от ноември 2014 г., и това ще повиши потребителското търсене, казва Хелън Циао, главен икономист за Китай в Bank of America в Хонконг. Продажбите на дребно нараснаха с 8,2% спрямо 9% през декември.

Увеличаването на инвестициите в имоти се дължи на предишни продажби на земя и ускоряване на строителството, казва Мао. Продажбите на земя и имоти обаче спаднаха през първите два месеца и това ще повлияе на бъдещите тенденции.

"Днешните данни означават, че на икономиката ще ѝ отнеме по-дълго време да се възстанови, докато промишленото производство и потреблението са все още под натиск въпреки завръщането на инвестициите", а влошаващата се безработица показва, че ще дойдат още мерки за облекчаване на политиките, тъй като политиците винаги поставят заетостта на първо място , казва Лиу Пейкян, азиатски стратег в Natwest Markets PLC в Сингапур.