Търговците на дребно във Великобритания се запасяват с храна заради възможността и след края на преходния период, който изтича на 31 декември т.г., страната да не постигне търговска сделка с Европейския съюз, пише CNBC.

Sunday Times твърди, че супермаркетите са предупреди от министри от кабинета да се презапасят с храни с дълъг срок на годност. Депутати посочват, че Brexit без сделка е съвсем възможен. Предупреждения за недостиг на храна, забавяне на доставките от континентална Европа и повишение на цените вече бяха отправени от редица бизнес лидери.

Миналата седмица Лондон и Брюксел заявиха, че най-вероятният изход от разговорите е двете страни да не могат да се споразумеят. В неделя обаче британският премиер Борис Джонсън и президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дадоха лъч надежда.

Индустрията следи внимателно всички новини, свързани с Brexit, но водещите вериги вече предприеха стъпки, за да се справят в случай, че сделка няма. Ocado се презапасява с продукти като италианска бира, според материали от миналата седмица. Председателят на Tesco пък бе цитиран да казва, че веригата прави всичко по силите си, за да се запаси с дълготрайни продукти. Джон Алън посочи още, че по-високите цени на храните "са неизбежни" в случай на Brexit без сделка и прогнозира, че те могат да се покачат с 3-5% средно.

При някои храни повишението ще е значително по-високо заради митата, които ще влязат в сила.

Алън все пак призова потребителите да не прекалят със запасите и посочи, че вероятно "до месец-два" проблемът с недостига на най-вече свежи храни ще бъде разрешен.

Brexit без сделка може да оскъпи храните на Острова с £3,1 млрд.

Brexit без сделка може да оскъпи храните на Острова с £3,1 млрд.

Крайният срок наближава, а Лондон и Брюксел все още не са постигнали сделка