Среброто се изстреля до малко над 30 долара за тройунция в началото на февруари, след което цената му се "успокои" до под 27 долара. Сред причините за покачването му беше събредита Wall Street Bets, който доведе и до изстрелването на GameStop през януари.

Но дали след като поста, посочващ, че най-големият шорт скуийз на света в момента е среброто, беше изтрит, а повечето постове в Reddit през настоящата седмица съветват да , стойността на благородния метал ще се понижава? Отговорът е "не", защото има фундаменти, които ще го движат нагоре, смята Анна Голубова от Kitco.

Всъщност анализаторите предвиждат цената му да се движи до около 50 долара за тройунция през тази година, а причината е, че макроикономическите тенденции ще му окажат подкрепа. Сред тях са фактори като нарасналото индустриално търсене и насочването към "зелените" технологии в САЩ, в които металът се използва интензивно.

Същевременно самият нараснал интерес през изминалите десетина дни ще доведе повече хора до търговията с метала.

Но все пак защо изстрелването на цената му не достигна мащабите на GameStop? Голубова посочва няколко фактора. На първо място, пазарът на сребро е значително по-ликвиден от акциите на компанията. Например средните изтъргувани дневни обеми на борсата Comex възлизат на 11 млрд. долара.

От друга страна, както стана ясно, изстрелването на цената беше възпрепятствано още на ниво Reddit с изтриването на поста, който така или иначе не беше последван като призив от всички в социалната мрежа, както се случи с GameStop.

Така въпреки краткотрайното покачване на цените на пазара и последвалия им спад, перспективите пред среброто остават светли.