Безработицата в най-богата скандинавска страна може да е под 3%, но петролната криза успя да остави сериозна следа върху икономиката й.

Над една пета от населението в трудоспособна възраст на Норвегия е разчитало на обезщетения за безработица или болнични през 2016 година, показва официална статистика на местното министерство на труда.

През миналата година тези социални плащания са се увеличили с 3% и по-голямата зависимост на населението от тях ще направи за страната по-трудно преудоляването на проблемите на пазара на петрол и на природен газ, пише Bloomberg.

Техният размер е достигнал 174 милиарда крони или на 21 милиарда долара.

50 години по-рано черното злато превърна Норвегия в една от най-богатите държави в Европа и позволи на държавата да изгради една от най-добрите социални системи.

Спадът в цените на суровините обаче в комбинация с развитието на зелената енергия означава, че властта в Осло ще трябва да намерят алтернативен източник на повече приходи, който да гарантира високия стандарт на живот на гражданите.

"За да запазим системата, се нуждаем от повече работещи хора, а не от такива на помощи", коментира експерт от социалното министерство в свое становище.