Обединеното кралство и Дания стартираха проект с потенциала да транспортират достатъчно електричество за захранване на до 2,5 милиона домакинства в Обединеното кралство и да спестят милиони от разходи за енергия за домовете.

Става въпрос за така наречения Viking Link - подводен кабел, който минава от Обединеното кралство до Дания и ще е важен крайъгълен камък в европейската свързаност. С обещание за доставка на електричество до 2,5 милиона домакинства в Обединеното кралство и капацитет от 1,4 GW, двете страни могат да се възползват от него.

Подводният кабел Viking Link е най-големият подводен кабел света с потенциал да транспортира достатъчно електричество за захранване на до 2,5 милиона домове в Обединеното кралство и да помогне на страната да спести 500 милиона паунда през първите 10 години на работа. Той е завършен през 2023 година и е с дължина 765 километра.

Маршрутът на кабела минава от източното крайбрежие на район Линкълншър в Обединеното кралство до западното крайбрежие на полуоствова Ютландия в Дания. Изграждането на Viking Link започна през 2019 г. по проект на Siemens Energy. Интерконекторът ще бъде напълно функционален в рамките на определени фази.

Чили готви проект за $2 милиарда за подводен кабел, който да доставя слънчева енергия на Китай

Чили готви проект за $2 милиарда за подводен кабел, който да доставя слънчева енергия на Китай

Кабелът ще е дълъг 15 хил. километра

Първоначално той ще работи с капацитет от 800 MW, но с времето капацитетът му ще нарасне до 1,4 GW. Очаква се до 2030 г. междусистемната връзка да спести до 100 милиона тона въглеродни емисии само в Обединеното кралство. Освен това почти 90% от внесената енергия ще бъде от енергийни източници с нулеви въглеродни емисии.

Обединеното кралство ще внася чиста енергия от Дания, която пък разполага със значително количество възобновяема енергия. Сделката е от ползва и за Дания, като осигурява пазар за износ на прекомерната електроенергия, която произвежда от вятърна енергия. Като дава възможност за износ на възобновяема енергия, това потвърждава позицията на Дания на лидер в устойчивата енергия и вдъхновява другите да последват примера.

Според някои доклади се очаква Viking Link да спести приблизително 600 000 тона емисии през първата година на работа. Това ще е същото, каро премахването на 280 000 коли от пътя.

Въпреки съществуващите подводни кабелни проекти като NordLink и North Sea Link, подводният кабел Viking Link ще бъде един от най-дългите междусистемни връзки и ще свързва два отдалечени пазара.