Норвежкият газова компания Equinor ASA работи на пълни обороти и не може да увеличи доставките на газ за Европа в случай на прекъсване на руските доставки. Това заявяват от компанията, цитирана от Bloomberg.

Най-голямата енергийна компания в Норвегия доставя над 20% от газа в Европа. Equinor ASA увеличи добива от находищата в Северно море. Ограничените доставките в региона тласнаха цените на горивата до рекордно високи нива.

"Не можем да направим нищо повече. Норвегия вече изпомпва газ пълни обороти", заяви главният изпълнителен директор Андерс Опедал пред Bloomberg.

Европейските страни обръщат поглед към износители като Азербайджан и Катар, за да си осигурят доставки, ако избухне конфликт между Украйна и Русия и се намалят руските потоци. Москва няколко пъти заяви, че няма планове нахлуе в съседката си.

Миналата седмица Shell обяви, че е готов да доставя допълнително газ, ако доставките от Русия бъдат прекъснати.

Етрета от европейското търсене на газ е задоволено именно от Русия и страната често подчертава, че е надежден доставчик. Доставките на газ не са спирали по време на Студената война и след анексирането на Крим. Но Европа изглежда този път не рискува.