Правителството на Германия ще намали наполовина прогнозата си за растежа през 2019 година, пише Reuters, цитирайки източник от кабинета. Решението отразява засилващото се забавяне, свързано с рецесията в производствения сектор.

Източникът твърди, че прогнозата ще бъде обновена през следващата седмица и ще гласи, че най-голямата европейска икономика ще нарасне с 0,5 процента през 2019 г. - по-ниско дори от прогнозата за 0,8 процента, направена преди дни от петте водещи икономически института в Германия.

Икономическото министерство посочи, че ориентираните към износ производители в страната най-вероятно ще продължат да страдат заради намаляващи поръчки от чужбина, както и че страната ще расте най-вече заради местния пазар.

Очаква се, че доброто представяне на строителния сектор, както и на услугите, ще компенсират спада в производството през първото тримесечие.

Търговските конфликти и несигурността около Brexit, както и общото забавяне на световната икономика, намалиха търсенето отвън. Заради това производствения сектор потъна в рецесия.

Източникът твърди още, че министерството очаква 1,5 процента растеж през следващата година.

Световната икономика ще нарасне с най-бавен темп от финансовата криза насам

Световната икономика ще нарасне с най-бавен темп от финансовата криза насам

Мрачната прогноза е на Международния валутен фонд