Международният валутен фонд намали прогнозата си за растежа на световната икономика до най-ниското ниво от финансовата криза насам. Експанзията се забавя във всички развити икономики, а по-високите мита натежават над търговията.Очаква се световната икономика да нарасне с 3,3 процента през 2019 година. През януари МВФ прогнозира растеж от 3,5 процента. Това ще бъде най-слабият растеж от 2009 година насам, когато световната икономика се сви като резултат от кризата. Това е третият път, в който МВФ намалява прогнозата си през последните шест месеца.

"Това е деликатен момент" за световната икономика, казва новият главен икономист на институцията Гита Гопинат. Увеличаването на растежа през следващата година е под въпрос, казва тя.

Общият обем на търговията на стоки и услуги ще се увеличи с 3,4 процента тази година, по-слабо от постигнатите през 2018 г. 3,8 процента. През януари МВФ прогнозира 4 процента.

Сега институцията се надява, че растежът ще се завърне през второто полугодие преди да достигне плато от 3,6 процента през следващата година. Оптимизмът идва от окуражаващите данни от Китай и решението на Федералния резерв да прекрати повишаването на лихвите.

Но МВФ предупреждава ясно, че рисковете растат, а сред най-големите е неуспехът на преговорите между двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай. Brexit без сделка също се отрази изключително негативно на растежа.

Светът явно избегна рецесия. Засега

Светът явно избегна рецесия. Засега

Страховете бяха подхранени от два основни фактора. Единият вече изчезва

Прогнозата за еврозоната също намалява

Международният валутен фонд намали прогнозата си и за еврозоната до 1,3 процента - с 0,3 процентни пункта по-малко спрямо предходната. Очаква се растежът да е по-бавен в някои от основните икономики на Стария континент, включително Германия, в която по-слабото световно търсене, по-строгият контрол върху емисиите и други удариха производството.

В Италия пък слабото вътрешно търсене и високият дълг помрачават прогнозата. Уличните протести във Франция също натежават. Според институцията, Великобритания ще запише експанзия от 1,2 процента, спад от 0,3 пр. п. спрямо прогнозата от януари

МВФ намали прогнозата си за САЩ до 2,3 процента, с 0,2 процентни пункта по-малко, заради частичното спиране на работата на правителството, както и по-ниски публични разходи.

Институцията повиши прогнозата си за растежа на Китай с 0,1 пр. п. до 6,3 процента през тази година.

България

Преди дни българското Министерство на финансите намали за втори път прогнозата за експанзията на икономиката ни през 2019 г. През есента на миналата година ведомството, ръководено от Владислав Горанов, прогнозираше 3,7 процента ръст. В пролетната прогноза прогнозираният растеж е намален до 3,4 процента. Според МВФ, ръстът ще бъде 3,3 процента, а през 2020 г. ще се забави до 3 процента.

Министерство на финансите намали за втори път прогнозата за ръста на икономиката през 2019 година

Министерство на финансите намали за втори път прогнозата за ръста на икономиката през 2019 година

Ведомството на Владислав Горанов очаква 3,4 процента експанзия на брутния вътрешен продукт