Ако светът бе в риск от рецесия, централните банкери по света реагираха достатъчно бързо и точно, за да го избегнат, пише The Wall Street Journal.В Съединените американски щати свиването така и не започна. Март сложи края на едно тримесечие, в което броят на работните места растеше точно толкова бързо, колкото и в четвъртото тримесечие. Растежът на избработените часове, по-добро мерило на търсенето на труд, се увеличи.

В останалата част от света Китай записа повишение на производствените поръчки през март, което подсказва, че забавянето е към своя край. Умерено подобрение в германското индустриално производство създаде надежди за подобно развитие.

Накратко, страховете от рецесия не са изчезнали напълно, но паниката, която обзе пазарите в края на миналата година, изглежда нямаше особени основания.

Самата тя бе подхранена от два фактора. Първо, цетралните банки по света намаляваха стимулите за икономиката. Федералният резерв увеличи лихвите четири път през година, като в същото време намаляваше изкупуванията. Европейската централна банка се готвеше да направи същото. Китайските власти решиха да охладят кредитирането.

Второ, политическият риск се увеличи: продължаващите неуспешни усилия на Великобритания да излезе от Европейския съюз със сделка потопи бизнес инвестициите. Недоволството на пазарите от популизма в Рим пък прати страната в рецесия. В същото време протекционистките ходове на Тръмп, особено срещу Китай, "опустошиха световната търговия и производствените дейности", както заяви икономистът Филип Сътъл.

Вторият пакет рискове остава, но първият намалява. Фед даде сигнал, че ще спре увеличението на лихвените проценти още през януари, помагайки на пазарите да възстановят миналогодишните загуби. ЕЦБ започна ново облекчаване, а кредитирането в Китай отново расте.

Джейсън Томас, главен икономист в Carlyle Group, смята, че голяма част от забавянето по света бе резултат от случващото се в Китай. Властите в Пекин целенасочено искаха да намалят рисковете в икономиката, което забави строителството и спря повишаването на цените. В същото време вътрешното потребление рязко намаля, явна реакция от търговската война в САЩ.

Това се пренесе в еврозоната. Разходите на потребителите, казва той, расте с около 2 процента на годишна база, солидно за региона, но общият брутен вътрешен продукт нарасна с едва около 1 процент. Около три четвърти от забавянето в Европа се дължи на износа, най-вече към азиатските страни, които са част от веригата за доставки на Китай. В крайна сметка това повлия и на бизнес инвестициите. С възстановяването на Поднебесната империя растежът най-вероятно отново ще се върне към нива от 1,5 процента или повече.

С напредването на годината възстановяването по света ще набере инерция. Тъй като Фед натисна спирачките на увеличенията, централните банки в Индия, Южна Африка, Бразилия, Тайланд и Индонезия могат да намалят лихвите без да се притесняват, че инвеститорите ще продадат валутите им.