47-милионната работна сила в Германия ще спре да расте. И вероятно това вече факт. Този момент ще бъде връхната точка на един икономически цикъл, който трансформира една от най-богатите страни в света.

Може би се задава краят на една ера, в която поколения германци станаха свидетели на повишаване на жизнения си стандарт. Постоянното разширяване на работната сила обаче наближава своя край. Това смята банката за развитие KfW.

Работната сила в Германия ще се свие драстично през следващите години, което ще окаже влияние на икономическия растеж, ще засили инфлацията и ще доведе до много предизвикателства пред компании като Schuko, които са гръбнакът на най-голямата икономика в Европа, пише Bloomberg.

През следващото десетилетие работна ръка ще се свие с 3 милиона души, или 7%, освен ако няма голям приток на мигранти, които да заместят пенсиониращите се германци. Само за да не се свива работната сила, страната се нуждае от 400 000 нови заселници годишно.

Но ще помогне ли това? Миграцията към Германия е била стимулирана от бежанци, идващи от страни, като Сирия и Украйна. Има скептичност към обещанията, че миграцията може да стимулира растежа. Това се твърдеше през 2015 г., но само около половината от бежанците, пристигнали по време на тази вълна, са намерили работа пет години по-късно.

Населението в трудоспособна възраст в Германия достигна своя връх в края на миналия век. Демографския спад беше на пауза за известно време, благодарение на милиони имигранти и нарастващия брой жени, които влизат в работната. Но и двете тенденции сега са на заден план в момент, в който поколението на бейби-бумърите след Втората световна война се пенсионират.

Икономиката трябва да разчита на увеличаване на производителността на работниците, но е малко вероятно общият растеж да надхвърли 1% за десетилетия, според прогнозите на Bloomberg Economics.

Германия е изправена пред голямо предизвикателство - демографски проблем, който е по-голям отколкото в която и да е друга западна страна през следващото десетилетие, според Bloomberg Economics. Само Япония би могла да я надмине по този показател.

Българската икономика търси над 380 000 служители - вашата професия сред тях ли е?

Българската икономика търси над 380 000 служители - вашата професия сред тях ли е?

Кои са експертите, без които не можем

Миграцията остава най-големият шанс за промяна на траекторията на страната. Министърът на труда Хубертус Хайл обещава, че правителството ще "положи всички усилия", за да привлече квалифицирани работници. Вълната от имигранти от Централна и Източна Европа обаче се забавя, защото стандартът на живот в тези държави догонва Германия.

Все пак имиграцията остава политически коварен въпрос. Германското общество се опитва да приеме и интегрира в обществото милион украинци, пристигнали миналата година.

Германия вече е изчерпала и друг ресурс. Процентът на участие на жените в работната сила е скочил с около 10 процентни пункта през последните 30 години, което го изравнява със САЩ и над другите големи страни от ЕС.

Германия може да се възползва и от хората в пенсионна възраст. По-малко от 9% от германците на 65 и повече години работят, в сравнение с близо 20% в САЩ и около един на всеки четирима по-възрастни японци. С постепенното нарастване на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2030 г. този брой трябва да се увеличи, но и това ще стане бавно.

Навлизането на ChatGPT дойде с оптимизъм, че изкуственият интелект и роботиката могат да помогнат на развити икономики като Германия да справят със застаряващо население. Новата технология може да увеличи производителността, но все още има нужда от квалифицирани работници, които да управляват роботите и да създават дигиталната инфраструктура.

Не само Германия ще има проблеми с недостига на работна ръка. Италия може да бъде следващата страна от Европейския съюз, която ще се сблъска със сериозни демографски затруднения. Само 40% от жените в трудоспособна възраст са в работната сила.

Германската икономика навлезе в рецесия

Най-голямата икономика на Европа навлезе в рецесия

Две поредни тримесечия БВП на страната се свива, макар и слабо