Големият студ в Тексас нанесе удар по енергийната индустрия в най-големия американски щат. Големи петролни рафинерии бяха принудени да затворят, а операторите на газопроводи за природен газ наложиха ограничения, предаде БНР.

Застудяването накара щатският оператор на електрическата мрежа да наложи прекъсвания на тока, а президентът Джо Байдън обяви в понеделник извънредна ситуация, за да предостави федерална помощ на Тексас.

Тексас произвежда приблизително 4,6 млн. барела петрол на ден и е дом на някои от най-големите рафинерии в страната, разпределени по крайбрежието на Персийския залив.

Motiva Enterprises заяви, че спира производствения си комплекс Порт Артур, Тексас, който включва и рафинерията, която произвежда над 630 000 барела от суровината на ден, което я прави най-голямата в САЩ.

Citgo Petroleum Corp също е затворила някои части на рафинерията си Corpus Christi, където се произвеждат дневно по около 167 500 барела.

Сериозното застудяване принуди и рафинерията на Lyondell Basell в Хюстън, добиваща по 263 776 барела дневно, да работи при минимално производство, а също така затвориха и повечето части в рафинерията на "Маратон" в Галвестън Бей, където се произвеждат на по 585 000 барела петрол на ден.

Междувременно бяха спрени и енергийните доставки в големи части на Съединените щати.

Операторът на петролопровода Enbridge Inc. заяви, че тръбопроводът за суров нефт, който минава от терминала близо до Понтиак, Илинойс, извън Чикаго, до най-големия център за съхранение на петрол в Кушинг, Оклахома, е спрян поради прекъсване на електрозахранването. При нормални условия през този тръбопровод преминават дневно по 585 000 барела.