Проблемът с недостига на персонал в Русия може да бъде решен, включително за сметка на пенсионерите и младите хора, като им се създаде стимул за работа. Това заяви комисарят при президента на Русия по защитата на правата на предприемачите Борис Титов, предаде РИА Новости.

"За да решим проблема с недостига на кадри, трябва да използваме всички резерви, които съществуват в самата Русия", каза Титов, отбелязвайки, че според официалната статистика в Русия има около 40 милиона пенсионери.

Омбудсманът подчерта, че за пенсионерите не е изгодно да работят в Русия, тъй като те ще трябва да продължават да плащат осигурителни вноски в пенсионните фондове. Според Титов тези такси трябва да отпаднат.

Какви са пенсиите за I-ва категория труд

Какви са пенсиите за I-ва категория труд

Гарантират ли високи доходи на старини най-тежките условия на труд?

За привличането на млади хора е необходимо да се установят такива ползи, че да е изгодно за работодателите да наемат млади специалисти.

Преди това ръководителят на руското министерство на икономическото развитие Максим Решетников каза, че проблемът с недостига на работна ръка остава в Русия. Наред с лихвите това е един от основните проблеми на икономиката днес, отбеляза министърът.

Пенсиониране през 2024-а: Какво трябва да знаем?

Пенсиониране през 2024-а: Какво трябва да знаем?

Покупката на година стаж поскъпва значително

Според Института по икономика на Руската академия на науките в края на тази година в Русия не достигат около 4.8 милиона работници.

По-рано беше съобщено, че в Русия търсенето на временни служители се е увеличило поради недостиг на персонал.