Задълбочаването на зависимостта от доставките на дизел в много части на света може да доведе до проблеми през следващите месеци. В САЩ вътрешното търсене на гориво се увеличава, а производството не се увеличава със същия темп, пише Oilprice.

Според съобщения на Bloomberg Съединените щати изнасят дизелово гориво с рекордни темпове, достигайки 1,4 милиона барела на ден през юли, което е най-високото ниво от пет години, според данни на Vortexa.

Дизеловите доставки от САЩ отиват главно в Бразилия, Мексико, Чили и Аржентина, но сега и в Европа. Голяма част от износа отива за Европа, която се опитва да се откъсне от зависимостта си от Русия на фона на кризата в Украйна и ембаргото върху петрола и горивата, което ще влезе в сила към края на годината.

Докладът на Bloomberg цитира главният оперативен директор на Valero Energy по време на конферентен разговор миналата седмица. По думите му снабдяването на Европа с достатъчно дизел ще бъде предизвикателство заради ограничената ситуация с доставките.

Европа направи САЩ най-големия износител на втечнен природен газ в света

Европа направи САЩ най-големия износител на втечнен природен газ в света

Износът на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил с 12% през първата половина на 2022 г.

Друго предизвикателство ще дойде от по-голямото вътрешно търсене, особено след като фермерите започват да прибират реколтата в Средния запад. Сезонът на прибиране на реколтата започва скоро и в Бразилия - страна, която е голям купувач на дизелово гориво от САЩ.

Запасите от дизел в Съединените щати намаляват през по-голямата част от тази година, тъй като търсенето на горива продължи да се възстановява от пандемията и то по-бързо от предлагането. Последните данни от Администрацията за енергийна информация на Америка показват още един спад на запасите за седмицата до 22 юли с 800 000 барела на ден. За сравнение през предходната седмица са били 1,3 милиона барела.

Производството на дизел, междувременно се движи на около 5 милиона барела дневно. На Източното крайбрежие вече се очертава недостиг според Bloomberg. Сезонните запаси от дестилати са рекордно ниски от май насам. Миналата зима Източното крайбрежие вече страдаше от недостиг на дизелово гориво и ако ситуацията продължи да се развива по начина, по който се развива в момента, този сценарий може да се повтори.