Голямото търсене в Европа, високите цени на природния газ и увеличеният капацитет за износ направиха Съединените щати най-големият износител на втечнен природен газ (LNG) в света през първата половина на 2022 г., съобщи Администрацията за енергийна информация на САЩ - EIA, цитирана от Oilprice.

Износът на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил с 12% през първата половина на 2022 г. в сравнение с втората половина на 2021 г. според EIA. Така Съединените щати изпревариха Австралия и Катар, другите два големи износители на LNG.

Спот цените на LNG в Европа и Азия се задържаха на много по-високи от историческите нива от последното тримесечие на 2021 г. и достигнаха рекордни върхове по-рано тази година след руската инвазия в Украйна.

Най-големият износител на LNG в света Австралия е на ръба на газова криза

Най-големият износител на LNG в света е на ръба на газова криза

Това е голямо изпитание за новоизбраното правителство на страната

Европа внася все по големи обеми американски втечнен природен газ, в опит да замени възможно най-много доставки от руски тръбопроводи. Освен това капацитетът за износ на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил от ноември 2021 г., според оценките на EIA.

За първи път през юни Европейският съюз внесе повече втечнен природен газ от Съединените щати, отколкото газ по тръбопровод от Русия, след като Москва намали доставките за Европа в средата на миналия месец.

По-голямата част от износа на LNG от САЩ е бил насочен към ЕС и Обединеното кралство през първите пет месеца на 2022 г., което представлява 71% от общия американски износ на LNG, коментира EIA.

Очаква се износът на LNG от САЩ да намалее през втората половина на 2022 г. поради прекъсването на Freeport LNG, коментира EIA в последната си краткосрочна енергийна прогноза през юли. Износът на LNG от САЩ се очаква да бъде с 14% по-малко от прогнозата в STEO от юни 2022 г. EIA очаква износът на LNG да скочи през 2023 г. със 17% на годишна база.