Немските фирми, които са в близост до китайската столица, трябва да прекратят производството си по време на Олимпийските игри. Те ще се борят срещу китайските власти с политическа и юридическа подкрепа, пише „Ханделсблат".

За целта са наети адвокати от немското посолство в Пекин. Заради този проблем в китайската столица ще пристигнат и юристи от Берлин.

В индустриалното градче Лангфанг, на около час път с кола от Пекин, разположените там фирми вече са предупредени. Тяхното производство трябва да бъде преустановено от 15 юли до края на септември.

От промяната ще бъдат засегнати около 1100 фирми в Лангфанг.

Все още не е ясно дали още немски фирми от други градчета ще трябва да затворят производството си, заяви президентът на Търговската камара на ЕС Йорг Вутке.

Засегнати са фирми от Корея, Япония, Дания, Швеция и Германия. Китайски предприятия също ще трябва да затворят.

Китай се опитва да се бори със замърсяването на въздуха. Над Пекин, където през юли ще се проведат Олимпийските игри, има смог. От своя страна немските фирми искат разрешение за изключение.

Ръководството на фабриката за машини „Хес" твърди, че предприятието не би трябвало да фигурира в забранителния списък, защото неговата дейност едва засяга околната среда.

Международният Олимпийски комитет се похвали за своята добра работа по подготовката на Олимпийските игри.

Координаторът на комитета Хайн Фербрюкен обясни, че поставя „златен стандарт" за бъдещето, но оставя "много малък брой на отворените въпроси". Към това принадлежи и въпросът как ще повлияят мерките за качеството на въздуха в китайската столица.