Норвегия направи първия си депозит в суверенния си фонд, който притежава активи за $1 трилион, от 2016 година наса, благодарение на покачващите се цени на петрола и възстановяваща се икономика, пише Bloomberg.

Министерството на финансите е заделило 1,9 милиарда крони ($230 милиона) през яни, като така нетните тегления намаляват до 7,9 трилиона крони през тази година, показва официалната статистика. Според последни данни правителството очакваше да извади 21 милиарда крони през тази година.

Премиерът Ерна Солбер през 2016 година става първият норвежки лидер, който "бръкна" в масивната касичка, след като цените на петрола се сринаха, а нефтената индустрия изпадна в най-тежката си криза за това поколение.

Милениалите в тази страна са сред малкото, които са по-богати от родителите си

Милениалите в тази страна са сред малкото, които са по-богати от родителите си

Какви уроци може да научи светът от най-северната европейска държава?

Сега най-голямата норвежка индустрия и икономиката отново вървят нагоре, след като петролът се завърна на цени около $70 за барел от под $30 по време на кризата.

Фондът, който инвестира в чужбина, за да не подклажда инфлация у дома, "олекна" с около 150 милиарда крони от началото на 2016 година, за да бъдат попълнени бюджетните дефицит. През последните години той достигна $1 трилион благодарение на ръста на акциите.