Младите хора в западния свят са напът да станат първото поколение, което ще бъде по-бедно от своите родители. Как милениалите в една страна успяват да обърнат тази тенденция?

Вече не е новина, че дълговете, натрупани за образование, както и растящите цени на жилищата, са сред основните притеснения за хората, родени между началото на 80-те години на миналия век и началото на новото хилядолетие, разказва BBC. Редица изследвания показват, че тази групата ще е първата в историята, която в крайна сметка ще е по-бедна от тези преди тях.

В най-северната страна в Европа нещата обаче са доста по-различни. Най-добре позната със своите викинги, зимни спортове и невероятни фьорди, Норвегия сега става популярна и с това, че е единствената голяма икономика в Европа, в която младите хора определено стават по-богати.

Норвежците на възраст между 30 и 35 години имат среден годишен разполагаем домакински доход от около 460 хил. крони (56,2 хил. долара). Те се радват на 13% ръст на доходите в реално измерение, сравнено с Поколението Х - родените между 1966 и 1980 г.Да сравним тези цифри с младежите в други силни икономики: щатските милениали отчитат 5% спад, а в Германия - 9%. За живеещите в южна Европа сривът е 30%.

Частично, добрата ситуация в Норвегия се дължи на бързия икономически растеж на страната между 1980 и 2013 година. Двигател на този бум е огромният петролен и газов сектор. Но както Хилде Бьорнланд, професор по икономика в BI Norwegian Business School в Осло, казва - важно е колко пари изкарва Норвегия, но и какво прави с тях.

Норвегия пази средствата в най-големия суверенен фонд в света - той притежава около $1 трилион. "И вместо малко хора да получат много пари, много хора имат достъп до това богатство", казва тя.

Въпреки огромното количество спестени средства, данъците в Норвегия са високи, а минималните заплати се определят от профсъюзите. "Младите хора и заетите в по-нископлатените индустрии получават повишение на заплатите всяка година - и разликата между тези, които печелят малко и тези, които печелят много, не са толкова големи, колкото в други страни", казва Бьорнланд.Докладът Resolution Foundation, който изследва доходите на различните поколения, сочи, че повишаващото се неравенство е един от основните фактори за по-ниските доходи на милениалите в развитите икономики като САЩ, Великобритания и Германия.

Високите социални плащания и силно субсидираното здравеопазване също помагат, когато става въпрос за младите норвежци. Когато останат без работа, те могат да получават до 60% от предходния си доход в рамките на две години. Както и в другите скандинавски страни, ниските разходи за отглеждане на деца и общите правила за майчинство осигуряват високо участие на жените на пазара на труда.

Друг фактор е безплатното образование в повечето училища и обществени университети, както и лесният достъп до заеми, за които не се плащат лихви, докато студентът учи.Въпреки блестящото положение в момента, има притеснения дали този успех ще бъде запазен. Високата заетост сред младите намалява, сочи скорошен доклад.А има и знаци, че неравенството започва да се повишава.

Данни на ОИСР сочат, че делът на норвежците, които печелят по-малко от средното за страната, е 8,1% през 2015 г. 11 години по-рано този процент бе 6,9, а младите хора са сред най-рисковите групи.