Норвежкият стартъп Norsk Kjernekraft започва проучване на площадка за АЕЦ с до 5 малки модулни реактора до втория по големина град в страната - Берген, пише World Nuclear News.

Всеки от блоковете ще е с мощност от 300 мегавата, което означава, че комплексът ще генерира 12,5 тераватчаса годишно - почти 10% от настоящото потребление на Норвегия. Площадката ще е в близост до индустриална зона.

Norsk Kjernekraft ще предостави резултатите от анализа си на Министерството на енергетиката, което ще направи и собствено проучване, като след това трябва да се проведат консултации с участието на местните власти, населението и бизнеса.

Компанията работи по проекти за малки модулни реактори на още няколко локации, сред които има и такава, на която преди се е помещавал научно-изследователски реактор.

Норвегия е 13-а в света по добив на нефт, а енергетиката ѝ в огромна степен се захранва от ВЕЦ. В същото време, обаче, страната е първа в света по брой електромобили на глава от населението - над 117 броя на 1000 души.