Дефицитът в пенсионната система на Китай се очертава като следващото голямо предизвикателство за властите, които засилват дългогодишната си кампания за удържане на нарастващия дълг, носещ перманентна заплаха за икономиката.

Застаряването в най-многолюдната страна в света означава, че пенсионните вноски на работещите вече не покриват пенсиите, което принуждава правителството да допълва тази разлика поне от 2014 г.

Пенсионните разходи нараснаха с 11.6% до 2.58 трлн. юана (410 млрд. долара) през 2016 г., оставяйки на правителството да покрие сумата от 429.1 млрд. юана (68.37 млрд. долара) за закърпване на бюджета за пенсии, сочат официалните данни.

Този недостиг ще набъбне до 600 млрд. юана (95.6 млрд. долара) през тази година и 890 млрд. юана (141.8 млрд. долара) през 2020 г., ако системата не бъде реформирана, твърди Уанг Дехуа, изследовател в Националната академия за икономическа стратегия в Пекин.

Населението на Китай застарява с все по-бързи темпове

Източник: Getty Images

Населението на Китай застарява с все по-бързи темпове

"Най-големият фискален риск в Китай е пенсионният. Има големи проблеми в пенсионната система, която може да продължи да работи само с големи фискални субсидии", посочва Уанг.

Консултантската компания Enodo Economics, която съветва политиците по темата, прогнозира, че дефицитът ще скочи до 1.2 трлн. юана (191.2 млрд. долара) до 2019 г.

Недостигът прави още по-неотложен стремежа на президента Си Цзинпин да спре разрастващия се ръст на корпоративния дълг, тъй като правителството ще трябва да финансира свои собствени собствени дефицити през следващите години.

Докато държавните приходи нараснаха с 7.4% миналата година за първото си ускорение от 2011 г. насам, това е малко вероятно да продължи да се възстановява в условията на по-бавен икономически растеж. Това би ограничило способността на Пекин да покрие недостига, което може да принуди властите да издадат дълг, за да преодолеят разликата.

Дефицитът в пенсионната система расте с бързи темпове

Източник: Bloomberg

Дефицитът в пенсионната система расте с бързи темпове

"Китай се справяше толкова добре в много аспекти през последните години, но наистина изостана в областта на пенсиите", отбелязва Стюарт Леки, президент на Stirling Finance, консултантска фирма за пенсионни фондове и мениджъри на активи в Хонконг и континентален Китай.

Въпреки че правителството може винаги да е в състояние да плаща пенсии, вноските на служителите и компаниите могат да се увеличат драстично или да се намалят плащанията, казва Леки.

Премиерът Ли Къцян обеща увеличаване на надбавките по време на миналогодишния конгрес. "Ще изградим силна спасителна мрежа, за да гарантираме благополучието на хората. Ще продължим да увеличаваме основните пенсионни плащания, които ще се плащат навреме и изцяло", увери Къцян.

Населението застарява бързо. Около 1/4 от населението на Китай ще бъде на 60 или повече години до 2030 г., в сравнение с 13.3% при преброяването през 2010 г.

Премахването на политиката за едно дете в семейство не повиши раждаемостта

Източник: Getty Images

Премахването на политиката за едно дете в семейство не повиши раждаемостта

Междувременно премахването на политиката за едно дете в семейство не повиши раждаемостта, тъй като високите разходи за живот възпират по-големите семейства. Ражданията са намаляват на 17.2 млн. през миналата година от 18.5 млн. през 2016 г.

Все пак небалансираните демографски тенденции и тенденциите в заетостта могат да помогнат на икономиката, тъй като подкрепят по-нататъшното ребалансиране и потребителските разходи, твърди главният икономист на Enodo Диана Чойлева.

"Застаряващото население на Китай често се анализира в контекста на нарастващото съотношение на зависимостта от хората на по-висока възраст и на напрежението, което създава за публичните финанси.

Но си струва да се отбележи, че по-голям дял пенсионери, които консумират, но не произвеждат, трябва да доведе до структурно увеличение на дела на потребителските разходи в БВП", обяснява Шойлева в свой доклад.

Един от възможните плюсове е повишаване на потреблението в Китай

Източник: Getty Images

Един от възможните плюсове е повишаване на потреблението в Китай

Оставяйки ползите настрана, признаците на напрежение вече са видими в пенсионната система, а дефицитът се очаква "бързо да се увеличи" след 2020 г., смята Лю Шанси, директор на Китайската академия на фискалните науки - мозъчен тръст, свързан с Министерството на финансите.

Правителството съобщи през ноември, че няколко по-големи държавни предприятия и финансови институции ще прехвърлят 10% от държавния си капитал към фондовете за социално осигуряване, за да облекчат натиска върху пенсионните плащания.

Китай плаща пенсиите с вноски от работещото население, откак създаде настоящата пенсионна система в началото на 90-те години. Разликата между постъпленията и пенсионните плащания се увеличава, тъй като все повече хора се пенсионират, все по-малко се присъединяват към работната сила.

"Китай трябва да насърчи хората да инвестират повече в пенсионирането си, за да намалят тежестта върху правителството, което не може да поеме отговорност самостоятелно", каза Жанг Бин, старши изследовател в базирания в Пекин мозъчен тръст China Finance 40 Forum.