Правителството на Нова Зеландия има планове да забрани вноса на превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2040 г. Това предава местното издание Stuff, цитирайки проектодокумент, изготвен от Комисията по изменение на климата на страната. В него се предполага, че "декарбонизирането на транспорта ще изисква бързо увеличаване на продажбите на електрически превозни средства, така че почти всички превозни средства, влизащи в страната, да бъдат електрически до 2035 г."

Това е част от усилията на страната за постигане на почти пълна електрификация на транспорта, което предполага, че почти всички продажби на автомобили до 2040 г. ще бъдат електрически, включително употребявани автомобили.

"Пътният транспорт може да бъде почти изцяло декарбонизиран до 2050 г. с преминаване към превозни средства с ниски емисии на вредни вещества, наред с увеличаване на използването на активен транспорт, както и ходене пеша и колоездене, използване на обществен транспорт и намаляване на пътуването с превозни средства", според проекта.

Според последните данни за продажбите на автомобили в Нова Зеландия през март в страната са продадени общо 605 напълно електрически коли, наред с 353 plug-in хибрида. Двете групи заедно заемат пазарен дял от 9,3% през този месец.

Към края на 2023 г. електромобилите представляват 39,3% от регистрациите на нови леки автомобили в Нова Зеландия, в резултат на скок в покупките на електромобили през последния месец на годината, тъй като. Това най-вероятно се дължи на правителствените стимули, които изтичаха следващия месец.

BYD идва в Европа, но регулациите, високите разходии за труд и лоялността на клиентите, може да спънат китайската компания

BYD идва в Европа, но регулациите, високите разходии за труд и лоялността на клиентите, може да спънат китайската компания

Европейските производители имат няколко причини да бъдат оптимисти, че ще се справят по-добре в битката на своя територия.

През януари се наблюдава голям спад в продажбите на електромобили, особено след като началото на новата година удари шофьорите в Нова Зеландия с по-висок данък за използване на пътища. Данъкът обаче изглежда не е повлиял отрицателно на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене, като те са се увеличили четири пъти между декември 2023 г. и 2024 г.

Плановете за бъдещето на електромобилите в Нова Зеландия може да се основават на очакванията за множество евтини китайски модели, които ще навлязат в страната и ще се конкурират успешно с превозните средства с двигатели с вътрешно горене.