През октомври тази година година производствените цени у нас се увеличават с близо 4% спрямо предишния месец и така отбелязват рекорден ръст на годишна база от над 24%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). А причината е в новия силен скок на енергийните цени.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повишава през октомври спрямо септември с 3,8%. Най-драстично повишение, с 8,8%, е регистрирано при цените в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа енергия - повишение с 6,4%, докато в преработващата промишленост месечното повишение е с 2,5%.

40% инфлация при някои продукти: кои стоки у нас поскъпнаха най-много за 6 години?

40% инфлация при някои продукти: кои стоки у нас поскъпнаха най-много за 6 години?

Някои потребителски групи все пак поевтиняват

На годишна база общият индекс на цените на производител в страната бележи рекорден ръст с 24,1% спрямо октомври 2020-а година.

Рекорден ръст на цените с 47,0% спрямо октомври миналата година е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, като в добивната промишленост годишното повишение на цените е с 14,3%, а в преработващата промишленост - със 17,4%.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се увеличава през октомври с 4,5% на месечна база и с 25,2% спрямо година по-рано. Индексът на цените на производител на международния пазар пък нараства с 2,6% спрямо предходния месец и с 22,4% спрямо съответния месец на 2020-а.

Според анализа на НСИ рязкото повишаване на производствените цени предполага по-нататъшно ускоряване на потребителската инфлация и през следващите месеци.

НСИ: Заплатите се покачиха с 14,1%

НСИ: Заплатите се покачиха с 14,1%

Ръстът в обществения сектор изпреварва този в частния