Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио официално предложи въвеждане на данък за милионери с цел финансиране на модернизацията на градското метро и подпомагане на най-бедните ползватели на подземната железница. Предстоят дебати по темата, а за да бъде приета, инициативата трябва да бъде одобрена от Сената на Ню Йорк.

Хората не искат тази лудост да продължава, заяви по повод състоянието на метрото де Блазио. Според синдикалисти, дори хора от подръжката на подземната железница не могат да стигнат навреме на работа. Пред последните 5 години броят на закъсненията се е утроил до 70 хил. на месец, по много от линиите влаковете са претъпкани.

Според кмета новият данък за изход от положението ще засегне около 30 хил. най-богати нюйоркчани - отделни лица с доходи над 500 хил. долара и семейни двойки, печелещи повече от 1 милион. Целта е да се съберат 700 млн. през 2018 г., а впоследствие сумата да достигне 800 млн.

"Тези лица ще плащат допълнително 2700 долара годишно или 7 долара на ден. За да получите представа - това е половин час престой на произволен градски паркинг в Манхатън", комментира кметът на града Бил де Блазио.

Част от парите - около 250 млн., ще бъдат изразходвани за по-ниски цени на пътуванията на най-бедните нюйоркчани, съобщава БНТ. "Това означава карти за транспорта на половин цена за 800 хил. нюйоркчани, които са на или под линията на бедността. Близо 1/10 от населението на града ще ползва облекчения при пътуване с метро", разкрива още от сметките де Блазио.

Метрото на Ню Йорк е държавно. Губернатор Куомо контролира държавната корпорация - оператор на местния градски транспорт. Той има право да го спре, без да пита кмета, както направи преди зимна буря през 2015 г. Според губернатора обаче градът трябва да дава повече собствени средства за поддръжка на метрото, което технически притежава.

Неотдавна държавната компания оператор излезе с план за стабилизиране на системата на стойност 836 млн. долара. Губернаторът предложи поделяне на разходите с града, но кметът отказа финансово участие.