Една от страните, които обикновено свързваме с добива на големи количества петрол Обединените арабски емирства планира да инвестира до 54 милиарда долара във възобновяеми енергийни източници през следващите седем години - това е част от плана им за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г.

Страната иска да увеличи трикратно дела на енергията, произведена от възобновяеми източници за периода. Планира се водородът да е основният източник на чиста енергия. Това заяви министър-председателят на ОАЕ в туит и шейх Мохамед бин Рашид, цитиран от Bloomberg.

Плановете идват на фона на плана ОАЕ да бъде домакин на срещата на върха за климата COP28 по-късно тази година. Като много страни производителки на петрол, стремежът към по-чиста енергийна система в момента спъван от огромното значение на изкопаемите горива в икономиката. И все пак ОАЕ беше първата държава от Близкия изток, която обяви целта си да достигне въглеродна неутралност до средата на века.

Правителството одобри решение за създаване на съвет за финансова стабилност, който да оцени риска, да се намеси при справяне с потенциални финансови кризи и да налага предпазни мерки за защита на икономическата и финансова система на страната.