Световната икономика е на път да ускори растежа си през настоящата година, като само Индия показва признаци за предстоящо забавяне, показва анализът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според проучването, бъдещата глобална бизнес активност се подобрява благодарение на ускоряване на икономическия растеж в САЩ и на останалите развити икономики, както и на големите развиващи се икономики като Китай и Бразилия.

Водещите индикатори на ОИСР са в съответствие с очакванията на някои други важни международни институции като Световната банка, която ден по-рано прогнозира, че глобалният икономически растеж ще достигне през настоящата година 2,7% спрямо миналогодишното следкризисно дъно от 2,3 на сто, отбелязва bnr.bg.

До май 2016 година, водещият индикатор за САЩ подсказваше забавяне на икономическия растеж, след което този индикатор показваше няколкомесечна стабилизация, но последните данни към ноември, сочат за ускоряване на растежа за втори пореден месец.

Позитивната промяна на цените на активите след избирането на Доналд Тръмп за следващия президент на САЩ показва, че инвеститорите очакват увеличаване на икономическия растеж и на инфлацията в САЩ през 2017-а година в отговор на обещания от новата американска администрация тласък на държавните разходи за инфраструктура и за намаляване на данъците.

Показателите на ОИСР обаче предполагат, че водещата икономика в света се намираше на възходящ път на развитие още преди изборите и поради това има по-голям риск от прегряване, ако тя получи прекалено много стимули от новата администрация на Белия дом.

Основно изключение от глобалния подем се очертава да бъде Индия, като според ОИСР нейната икономика дава признаци за отслабване на растежния импулс.

Индикаторите на ОИСР сочат стабилизиране на икономическия растеж на Италия след сигналите за забавяне, регистрирани месец по-рано.