Цените на петрола спадат в петък на фона на нарастващите съмнения сред инвеститорите относно перспективите за търсене на петрол поради продължаващото нарастване на заразените от COVID-19 по света.

Търговците очакват официалните данни за запасите от нефт в САЩ, които ще бъдат публикувани тази седмица в петък, тъй като понеделник беше почивен ден в страната (Денят на Мартин Лутър Кинг), а в сряда се състоя встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9,15 ч. българско време в петък се търгуват по 55,48 долара за барел, което е с 0,66 долара под цената в края на предходната сесия. В резултат на търговията на 21 януари тези договори поскъпнаха с 0,02 долара (под 0,1%) - до 56,1 долара за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса към същия момент е 52,45 долара за барел, което е с 0,68 долара под нивото при затваряне на пазара в четвъртък. Ден преди това тези фючърси поевтиняха с 0,18 долара (0,3%) - до 53,13 долара за барел.

Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, осреднено прогнозират намаление на запасите от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 15 януари с 2,5 милиона барела. Запасите от бензин в страната се очаква да се увеличат с 2,7 милиона барела, а на дестилатите - с 600 хиляди барела.

Според Американския петролен институт (API) американските запаси от петрол са нараснали с 2,56 милиона барела миналата седмица.

Засега основният двигател на повишаването на цените на петрола вероятно ще бъде политиката, "тъй като търговците се опитват да разберат какви политики ще следва администрацията на американския президент Джо Байдън и какви ще бъдат последствията", каза финансовият директор на Velandera Energy Маниш Радж.

"Байдън вече ясно заяви, че ще се придържа към по-строга екологична политика и ще затегне регулирането на федералните нефтопроводи", цитира експерта MarketWatch. Доколкото всичко това означава увеличени разходи за американските производители, те могат да ограничат долива, което ще спомогне за покачване на петролните цени".