Цените в развитите пазари не са отчитали такъв бърз растеж от предишната криза насам. И за април месец техният ръст е бил най-значителния от 2008 година насам, отчитат от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Поскъпвунето на енергийните суровини са повишили средната годишна инфлация в страните от ОИСР до 3,3% през април в сравнение с 2,4 на сто за март. Това е най-бързият растеж от октомври 2008 година насам, след като глобалната финансова криза предизвика шок в глобалната икономика.

Цените растат с различен тем във всички 38 държави от ОИСР, които взети заедно допринасят за 60% от глобалния брутен вътрешен продукт. В САЩ през април на годишна база инфлацията нарасна с 4,2 на сто от 2,6 на сто през март. За Великобритания показателят е с 2 на сто нагоре, а за Германия - с 1,2 на сто.

Бързо растящата инфлация е фактор, който серизоно притеснява анализаторите през последните няколко месеца. Всички те споделят мнението, че има значителен натиск в посока нагоре за цените.

Мненията обаче се различават за това дали това ще има временен ефект в отговор на възстановяването от пандемията или ще се превърне с устойчив тренд.

От организацията очакват пика в инфлацията да започне постепенно да се успокоява към края на годината, когато веригите за доставки, тежко засегнати от пандемията, се върнат към предкризисния си капацитет.