Ако търсим кое ще е следващото голямо нещо на петролния пазар, трябва да погледнем далеч от Русия, Близкия Изток или Щатите. Защото истинската изненада през следващите години предстои да дойде от Африка.

Именно там малките местни компании залагат големи надежди за бъдещ успех и обещават щедри възнаграждения на инвеститорите с апетит към риска.

"Няма друго място на Земята с такъв потенциал като Африка", посочва главният изпълнителен директор на компанията Reconnaissence Energy Africa Джей Парк в интервю за платформата OilPrice.

Докато само преди две деситилетия никой не би предположил, че Африка може да бъде новият двигател за петролната индустрия, сега вече е ясно, че към момента там се намират 7,5% от вече доказаните залежи на петрол, както и значителна част от тези на природен газ.

На този фон все още значителна част от потенциалните залежи не са проучени, което отваря сериозни възможности за лидерите в индустрията.

И към момента страни като Нигерия, Ангола, Конго и Екваториална Нова Гвинея са сочени като големите африкански играчи на пазара.

Встрани от фокуса обаче все още са няколко страни с може би дори по-голям потенциял. Това са Гана, Уганда, Мозамбик и Танзания, както и Намибия, където Reconnaissence Energy Africa държи лиценз за един от големите залежи, за който се смята, че има потенциал от 18 милиарда барела петрол.

Въпреки това Парк посочва, че континентът все още е подценяван по отношение на потенциала си за добив на нефт и газ.

"Стойността на поздемните ресурси в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е около 300 000 долара на квадратна миля. В Африка тя е едва около 60 000 долара на квадратна миля", обяснява той.

"Това е така или защото Африка няма своя справедлив дял от световните ресурси, или защото все още те не са добре проучени. Бих заложил на второто, тъй като континентът все още е много малко проучен в сравнение с останалите части на света", добавя експертът.

Към момента според изчисления на Deloitte Гана се смята за най-големият производител на петрол сред конкурентите си. Страната издаде първото разрешение за офшорни проучвания през 2018 година и успя да привлече големи компании от сектора.

От Deloitte посочват, че Мозамбик от своя страна притежава най-големите залежи на природен газ в региона, които все още не са експлоатирани. В момента там се строи първият голям терминал за втечнен природен газ, който трябва да заработи през 2022 година.

Намибия е последната африканска държава, привлякла вниманието на енергийните гиганти. Досега страната не е добила и един барел петрол, но потенциалът там е толкова голям, че успя да привлече американския лидер Exxon, който трябва да започне проучвания там до края на годината.

Също така там операции има и Reconnaissence Energy Africa, която е относително малка компания с под 50 милиона долара пазарна оценка. Тя обаче има значително участие на енергийния пазар в Намибия и Ботсвана, като залежите на двете страни са изчислявани на 18,2 милиарда барела.