Цените на жилищата във Великобритания отчетоха първия годишен спад за първи път от над шест години, пише Bloomberg. Столицата Лондон води в отрицателната класация.През януари, сравнено с година по-рано, цените намаляха с 0,4%, по данни на Acadata. През четвъртото тримесечие на 2017 година жилищата в Лондон са поевтинели с 4,3% - най-големият спад от рецесията през 2009 година.

"Това е осми пореден месец, в който годишният темп на ръст намалява и сега вече сме в червената зона", посочи Питър Уилямс, председател на Acadata.

Въпреки усилията на правителството да помогне на семействата, които за първи път купуват свой дом, одобренията за ипотечни кредити са намалели до най-ниското си ниво от последните три години. Под въпрос е и силата на търсенето.

В краткосрочен план може да има още по-голям натиск над пазара, като някои прогнозират, че Bank of England ще повиши два пъти лихвите през тази година, след като вече го направи един път през ноември м.г.Ако сравним януари с декември, цените на жилищата са се повишили с 0,2% - първото увеличение месец за месец от септември насам.

Така средната цена на жилище във Великобритания е 301 477 паунда (416 000 долара), а в Лондон - 589 553 паунда.