През март преките чуждестранни инвестиции в Китай са намалели с 14,1 процента спрямо година по-рано, сочат данни на ресорното министерство, цитирани от Reuters.

За цялото първо тримесечие спадът е 10,8 процента до общо 216,19 млрд. юана ($30,7 млрд.) спрямо година по-рано. През първите два месеца той е 8,6 процента.

Пълният размер на икономическите щети след почти три месеца на строги ограничения и затворени компании ще стане ясен в петък сутринта, когато Поднебесната империя ще представи данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие.

Досега китайското правителство се опита да неглижира ефектите от Covid-19, но щетите върху икономиката и малкия бизнес са безпрецедентни.През последните пет години растежът на втората най-голяма икономика бе изключително стабилен (поне по данни на Пекин), като експанзията бе между 6 и 7 процента. Първото тримесечие на 2020 г. обаче проваля серията, а икономистите се надпреварват да изчисляват спада. Анализатори, запитани от Bloomberg, дават разнородни прогнози: от 16 процента свиване до експанзия от 3,6 процента. Средно, предвиждането е за спад от 6 процента.

Свиване на БВП през първите три месеца на 2020 г. ще бъде първото от 1992 г. Спадът ще бъде труден за преглъщане от Пекин, след като комунистическата партия бе обявила 2020 за година на просперитет. Очакваше се през тази година размерът на китайската икономика да се удвои спрямо 2010 г.

Съвсем възможно е Пекин да се фокусира върху спада и в останалите икономики по света, за да обяви победа през 2020 г. МВФ прогнозира забавяне на растежа за Китай до 1,2 процента тази година, но за спад от 5,9 процента в САЩ и 7,5 процента в еврозоната.