Цените на петрола остават стабилни в сряда на фона на прогнозите за подобряване на ситуацията в световната икономика и увеличаване на търсенето на енергийни ресурси.

Международният валутен фонд вчера подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2021 г. на 6% от 5,5%, а през 2022 г. - на 4,4% от 4,2%.

Междувременно Администрацията за енергийна информация (EIA) на Министерството на енергетиката на САЩ повиши прогнозата за търсенето на течни въглеводороди през 2021 г. с 0,2 милиона барела на ден от предишната прогноза на 97,7 милиона барела на денонощие. EIA също така очаква глобалните петролни запаси да спаднат с 1,8 милиона барела на ден през първата половина на 2021 година.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в сряда се търгуват по 62,75 долара за барел, което е с 0,01 долара по-скъпо от края на предишната сесия. Във вторник цената на тези контракти договори се повишиха с 0,59 долара (1%) - до 62,74 долара за барел.

Цената на майските фючърси за суров петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 59,32 долара за барел, което е с 0,01 долара по-ниско от нивото при закриване на търговията във вторник . Вчера стойността на тези договори се увеличи с 0,68 долара (1,2%) до 59,33 долара за барел.

Петролният пазар показва, че реагира нормално на неотдавнашното решение на ОПЕК + за увеличаване на производството и е "готов да се възползва от намалената несигурност", заяви Луиз Диксън, петролен анализатор в Rystad Energy.

"Тъй като нивото на предлагане на пазара за следващите няколко месеца вече е известно, търговците могат да се фокусират върху перспективите за търсенето", казва експертът.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани във вторник, показват спад в запасите на петрола в САЩ за седмицата, приключила на 2 април, с 2,62 милиона барела. Седмица по-рано стоковите резерви от суровината се увеличиха с 3,91 милиона барела.

Официалният доклад за състоянието на енергийните резерви на страната ще бъде публикуван от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно в сряда.